A Steak titkai

A Steak titkai

Íme néhány népszerű marhahús, melyekből kiváló vacsora készíthető:

Bélszín

más néven vesepecsenye, egy hosszúkás henger alakú hús, mely puhább és porhanyósabb marad, mint a többi rész. Éppen ezért a „steakek királya” és a legdrágább a marhahúsok közül.

Ha bélszínt sütünk, vágjuk 4 cm vastag szeletekre (de semmi esetre se legyenek 2-3 cm-nél vékonyabbak).

A 4 cm vastag bélszín sütési fokozatai és az elérésükhöz szükséges idő:

  • rare (véres): a hús egyik felét 4-6 percig, majd másik oldalát 3-4 percig sütjük
  • medium rare (közepesen átsült-véres): a hús egyik felét 4-6 percig, majd megfordítva 4-5 percig sütjük
  • medium (közepesen átsült, rózsaszín középrész): a hús egyik oldalát 6-8 percig, majd  5-6 percig a másik oldalát sütjük
  • medium well (kicsi rózsaszín rész, átsült): a hús egyik oldalát 6-8 percig, majd megfordítva 6-7 percig sütjük
  • well done (teljesen átsült): a hús egyik oldalát 8-9 percig, majd megfordítva 7-8 percig sütjük

T-bone steak

Rövidkaraj szelet, T alakú csont hússal, a csont hosszabb részének mindkét oldalán. Az egyik oldalon egy darab bélszín, a másik oldalon pedig lapos hátszínhús található. Enyhén márványozott a hús és a szélén vékony zsírréteg húzódik.

Kétféle steak van egy darabban, így vigyázni kell a főzés során, mivel a bélszín gyorsabban sül, mint a hátszínes fele. A hátszín részt tegyük ki intenzívebb hőhatásnak, míg a bélszínes oldalt helyezzük távolabb a hőtől!

Tomahawk Steak

A Tomahawk Steak a marha bordájának gerinc felőli, húsos része, hosszú csonttal. Alakja az indiánok baltájára hasonlít – innen kapta a nevét.

Erőteljesen márványos, lédús, a külső részén lazább és zsírosabb hússal, ezért nagyon zamatos.

Nagy lángon süssük serpenyőben vagy sütőben (esetleg grillen), de vigyázzunk: magas zsírtartalom miatt könnyen a láng könnyen belekap.

Néhány további tipp a steak sütéséhez:

Akármilyen steaket is sütünk, soha ne vágjuk vékonyra. Legalább 1,5-2 cm vastag legyen, és ne klopfoljuk! Inkább kombináljuk a serpenyős sütést a sütőben történő sütéssel.

A mélyhűtött steaket mindig teljesen olvasszuk ki sütés előtt!

A sózást csak közvetlenül a sütés előtt végezzük, mert különben szárítja a húst.

Soha ne használjunk húspuhító sót, mert az kenőcsössé teszi a steaket!

A sütést mindig forró serpenyőben végezzük és a sütési időre nagyon figyeljünk oda!

A steaket tálalás előtt hagyjuk állni néhány percig!

Tálaljuk sült burgonyával és salátával!

Választékunk több, mint 1000 cikkelemre bővült, melyben megtalálhatók a különféle sertés, mangalica, szárnyas, marha, szürkemarha, bárány, vadhúsok, húskülönlegességek.
Procyon InteliArt Online Marketing
Honlapkészítés: InteliArt Online Marketing Kft.