Széchenyi 2020
VISSZA

Blog



Karácsonyi nyalánkságok

2012.12.17. 15:48 | Hozzászólások: 0 db

A különféle sütemények, édességek, gesztenyés, diós finomságok az ünnepi étkezések elmaradhatatlan részét képezik. Nincs jobb annál, amikor egy kiadós vacsora után a házigazda egy nagy tál süteményt helyez az asztalra, megkoronázva ezzel a fenséges ünnepi vacsorát.
Összegyűjtöttünk néhány különlegesen finom édesség receptet, amelyek könnyen és gyorsan elkészíthetők a BAHAMAS Kft. kínálatában megtalálható alapanyagokból.

Almás-gesztenyés bejgli

Hozzávalók 4 rúd tésztához: 1,5 dl tejföl, 20 g élesztő, 1 tojás, 500 g liszt, 250 g margarin, 5 dkg porcukor, 1 csipet só
Hozzávalók 4 rúd töltelékhez: 1 kg gesztenyemassza, 4 nagy alma reszelve, 20 dkg csoki, cukor (az alma édességétől és az ízlésünktől függően), mézessütemény fűszerkeverék, néhány szem babapiskóta.

A tészta elkészítése: A tejfölt langyosra melegítjük, beletesszük a tojást, elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztős tejfölt és összegyúrjuk. 4 cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és másnapig a hűtőszekrénybe rakjuk. 

A töltelék elkészítése: Az almát lereszeljük, és egy kevés cukorral megpároljuk. Hozzáadjuk a gesztenyepürét, és ízlés szerint megfűszerezzük mézessütemény fűszerkeverékkel. Belemorzsolunk néhány szem babapiskótát, hogy sűrűbb legyen az állaga, végül az apróra vagdalt csokit is hozzákeverjük.
 
A tésztacipókat lazán átgyúrjuk, és lisztezett munkalapon 5 mm vastag téglalapokra nyújtjuk. Megkenjük a lapot tojásfehérjével, rákenjük a kész tölteléket, majd feltekerjük. Sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük, megkenjük a tetejüket tojássárgájával, és fél óráig pihentetjük (vagy amíg a tojássárgája nem szikkad meg). Aztán finoman megkenjük tojásfehérjével és újabb fél órát pihentetjük. A tekercsek tetejét-oldalát sűrűn megszurkáljuk, hogy ne repedjen szét.
Előmelegített sütőben sütjük kb. 40 percet. Az első 20 percben nem szabad az ajtót kinyitni.
Tepsiben hagyjuk kihűlni.

Karácsonyi diós csemege (Leveles tészta muffin formában sütve)

Hozzávalók 12 darabhoz: 30 dkg mélyhűtött leveles tészta, 13 dkg darált dió, 8 dkg cukor, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja, fél dl tej, 1 kk. sütőpor
Hozzávalók a díszítéshez: 12 db fél dióbél, 2 ek. porcukor
Elkészítés: A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni.  A tojást enyhén felverjük, hozzáadjuk a cukrot, diót, sütőport, citromhéjat (esetleg kevés levet), a tejet és összekeverjük. A  leveles tésztát kinyújtjuk és egyenlő négyzetekre (12 db) vágjuk. Kézzel kissé megnyújtjuk a lapokat, majd kibéleljük velük a muffin sütőt.

Egyenletesen elosztjuk bennük a diós masszát és mindegyik tetejére nyomunk egy fél dióbelet. Előmelegített sütőben (légkeverés, 180 °C), kb. 15-16 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk langyosra hűlni, majd óvatosan kiszedjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Szilvaszósz (húsokhoz, sütikhez)

Hozzávalók: 1/2 kg gyorsfagyasztott szilva, 1 kávéskanál keményítő, fahéj, szegfűszeg, cukor, víz, citromlé
Elkészítés: A szilvát összefőzzük a fahéjjal és a szegfűszeggel, majd mikor megfőtt összepépesítjük botmixerrel. A keményítőt pici vízzel elkavarjuk, majd hozzákeverjük a péphez és az egészet együtt visszatesszük főni. Ízlés szerint cukorral, citrommal ízesítjük.



WWW:BAHAMAS.HU - MINDEN JOG FENNTARTVA | HONLAPKÉSZÍTÉS ÉS E-MARKETING: INTELIART
A WWW.BAHAMAS.HU TARTALMA 2018. 12. 19. KERÜLT FRISSÍTÉSRE

A weboldalon cookie-kat használunk. További információért kattintson ide. Elfogadom