Széchenyi 2020
VISSZA

Blog12. Miskolci Kocsonyafesztivál

2012.02.20. 10:03 | Hozzászólások: 0 db

Főbeszállítói vagyunk a 12. Miskolci Kocsonyafesztiválnak

Gyerekkorom egyik kedvenc téli étele volt a kocsonya, amiről már megemlékeztem a legutóbbi blogbejegyzésemben. A remegő, füstölt hússal és zöldséggel gazdagított egytálételre nagyon is illik a mondás: ahány ház, annyi szokás.

És ahány régió, hagyomány, annyi féle kocsonya. A jelek szerint nagyon sokan őriznek kellemes élményeket és ízeket a kocsonyával kapcsolatban, mert az idén már 12. alkalommal rendezik meg Miskolcon a több százezer látogatót vonzó Kocsonyafesztivált, amelynek ezúttal a BA-HA-MA’S  Kft. lesz a főbeszállítója.

A gyerekkori élményeim is közrejátszottak abban, hogy elvállatuk ezt a tisztséget a február 24-én kezdődő, háromnapos rendezvényen.

A kocsonyával kapcsolatban nemcsak a látvány és az összetéveszthetetlen íz jut az emberek eszébe, hanem az elhíresült mondás is: „Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka.” Ami onnan ered, hogy a legenda szerint egy, dermedni kitett kocsonyás tálba beleugrott, és azzal együtt meg is dermedt egy béka. A figyelmetlen pincér így tette az asztalra a vendég elé, aki meglepve nézett farkasszemet egy pislogó békával.

A legendát erősítette és napjainkig ébrentartotta, hogy a történetet képeslapokon és ajándéktárgyakon is megörökítették. Ez szolgált egyik alapjául annak is, hogy Miskolcon 2000-ban először megszervezték a Kocsonyafesztivált. És már az első évben olyan sikeres volt, hogy ezen kívül rendeznek még kocsonyabált, kocsonyafőző versenyt, és a városlakókat külön kocsonyaüzlet is várja.

 

 

Akik nem tudnak ellátogatni Miskolcra a február végi fesztiválra, de szeretik a kocsonyát, azoknak bátran ajánlhatom a BA-HA-MA’S  Kft. gyorsfagyasztott kocsonyahús csomagját, amelyből kedvük, ízlésük, szokásaik szerint adózhatnak ennek a szép ételhagyománynak.

 

 

Az idén is gazdag program kíséri a háromnapos fesztivált. Koncertekkel, filmvetítésekkel, könyvbemutatókkal, képzőművészeti kiállításokkal és persze ételkóstolóval színesíti az idei Kocsonyafesztivál miskolci programkínálatát Románia, a gasztronómiai és kulturális kavalkád díszvendége. A háromnapos rendezvény nyitó felvonulásán a nagyváradi Crisana Néptáncegyüttes is részt vesz. Az együttes népzenét és néptáncot ötvöző műsorral is készül a fesztivál nagyszínpadára, ahol később a jászvásári Iulian Canaf és az Excentric Blues Band rock and roll, funky és blues jegyeket ötvöző repertoárjával is megismerkedhet a közönség. A bukaresti Trei Parale (Három Pengő) nevű együttes román régi zenei koncerttel várja az érdeklődőket a kisszínpadon.
A miskolci Művészetek Házába meghirdetett Román Filmnapokon a Nae Caranfil rendezésében készült Filantrópia, avagy emberbaráti szeretet című keserédes vígjátéka lesz műsoron, emellett a Nap Toader által jegyzett Besszarábiai menyegző című alkotás, valamint a Lugosi Béla, a bukott vámpír című dokumentumfilm kerül vetítésre.

A Miskolci Galéria a bukaresti Roman Tolici festőművész Nobody című "hiper-realista" kiállításának ad otthont. Az Ortodox Egyház Múzeumában pedig Radu Dinca kézműves mester festett üvegikonjait nézhetik meg a látogatók, akik találkozhatnak a művésszel is, ó és beleshetnek a hagyományos ikonfestészet kulisszái mögé.
A miskolci Libri könyvesbolt román szerzők munkáinak bemutatóival várja a kultúrára is éhes fesztivállátogatókat. Ezek mellett számtalan könnyűzenei és komolyzenei koncertet, folklór és hagyományorzó műsorokat, kulturális és gyermekprogramokat élvezhet a várhatóan idén is nagyszámú közönség. A felnőttek pedig megkóstolhatják a külön az erre az alkalomra főzött, és Korty névre keresztelt sört, amit a fesztivál ideje alatt fognak csapolni.

A program:

Február 24.
15 óra: Megnyitó felvonulás: Családok, baráti társaságok, civil közösségek, a miskolciak összetartozását kívánja bemutatni a megnyitó felvonulás.
Helyszín: Széchenyi utca
Február 26.
Kocsonyabál
Helyszín: Hotel Palota

19.00-kor: A báli vendégek érkezése
19.30-kor a bál hivatalos megnyitója (Nyitótánc: Ködmön Táncegyüttes)
19.40-kor Vacsora
A vacsora alatti kellemes zongorazenét szolgáltat Pataj György
Az est házigazdája: Veres László
21.40-kor: Boldi és a Keresztapák, avagy "egy New York-i nápolyi": A zenekar swing-jazz hangszerelésekben mutatja be a leghíresebb nápolyi dalokat, és operaáriákat.
23.25-kor: Bagi-Nacsa duó: Dübörög az értékválság
00.00-kor: Tombola /Nyereményeső Keresztapa hagyatékából/
00.20-kor: Éjféli kocsonya
Ne a lába remegjen, hanem a kocsonyája! A győztes jutalma, a hamisítatlan miskolci kocsonya kerül terítékre, amit egy korty Korttyal lehet leöblíteni
00.40-kor: Fehér Adrienn - Swing és New York
01.20-kor: Boldi és a Keresztapák
03.00-kor: A bál zárása

Kísérőprogramok

Dizőz szalon: Jóslás angyalkártyából, reiki tanácsadás, sorselemzés, asztromília
Lobby: Korty-csapolás, csokoládékút
Anjou-terem: Béres borszalon
Beatrix-terem: Corleone fotóstúdió, Coco Chanel Szépészet

Belépő: 12 000 FtWWW:BAHAMAS.HU - MINDEN JOG FENNTARTVA | HONLAPKÉSZÍTÉS ÉS E-MARKETING: INTELIART
A WWW.BAHAMAS.HU TARTALMA 2020. 01. 19. KERÜLT FRISSÍTÉSRE

A weboldalon cookie-kat használunk. További információért kattintson ide. Elfogadom